• (258) 373 3188
  • İletişim
  • Arama Yap
  • Site Haritası
  • Anasayfa
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DENİZLİ / MERKEZEFENDİ Denizli İbrahim Cengiz Özel Eğitim Meslek Lisesi Atatürk Köşesi
  1. Anasayfa
  2. Birimlerimiz
YİYECEK – İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

YİYECEK – İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.  

2 22.01.2013 2422

 

Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler; insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesine sebep olmuştur.  

Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin mutfak hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Küçük bir ihmal yüzlerce insanın sağlığını bozarak besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir.  

Ülkemizde yiyecek içecek hizmetleri alanında faaliyet gösteren pek çok işletme vardır. Kamu ve özel sektörde çalışanlara yemek servisi yapılan mutfakların yanı sıra çeşitli fabrikalar, işyerleri, restoranlar, oteller, barlar, fastfood tüketimi yapılan yerler vb. bunların içinde yer alır.  

Yiyecek içecek hizmetleri hızlı bir gelişim ve değişim göstererek dünyada ve ülkemizde önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.  

Ulaşım sektöründeki yolcu hareketlerindeki artış ve yolcu hizmetlerinin önem kazanması, hosteslik mesleğinin gelişmesine ve istihdam alanlarının artmasına neden olmuştur. Hostesler seyahat sırasındaki yolcu hizmetlerinin yanı sıra yiyecek içecek hizmetlerini de vermektedirler. Bu ortak yeterlikleri sebebiyle de hosteslik mesleğinin yiyecek içecek hizmetleri alanı içinde yer alması uygun görülmüştür.  

Alanın Altında Yer Alan Meslekler Aşçılık Pastacılık Servis elemanlığı(Garson) Barmenlik/Barmaid Hostluk/Hosteslik   Bu meslek elemanlarının dışında Sos Aşçısı, Sıcak Yemek Aşçısı, Soğuk Yemek Aşçısı, Kahvaltı Aşçısı Baklavacı, Börekçi, Pizzacı, Muhallebici, Yufkacı, Hamurkar Kasap, Barlar Şefi,Bar Kaptanı, Şarap Servis Elemanı, Tranşör, Kahveci Güzeli, Komi, Bulaşıkçı gibi meslekler bulunmaktadır. Host/Hosteslik meslek dalında da Uçak Hostesi, Yer Hizmetleri Hostesi, Tren Hostesi, Otobüs Hostesi, Fuar/Kongre Hostesi meslekleri yer almaktadır.   Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yer alan meslekleri seçecek kişilerin mesleklerin gerektirdiği niteliklere sahip olması, çalışma hayatındaki başarılarında önemli olacaktır.  

Yiyecek içecek sektöründe çalışmak isteyenler; Yiyecek-içecekle ilgili konulara ilgi duyan, Tat ve koku alma duyumları gelişmiş, Temiz, titiz, dikkatli çalışan, Sorumluluk sahibi, Hızlı hareket edebilen, Planlama ve uygulama yeteneğine sahip, İş güvenliğine dikkat eden, Araştırmacı ve yaratıcı, İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, Düzgün bir fiziksel yapı ve istenen boy ve kiloya sahip olan kişiler olmalıdır.

İLGİLİ İÇERİKLER

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

Bilgisayar  kullanımı  yirminci  yüzyılın  özellikle  son...

22-01-2013

YİYECEK – İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

Yiyecek ve içecek hizmetleri olan otel, restoran, kafeterya, bar,...

22-01-2013
Devamı >>
Etiketler :
otel restoran kafeterya bar pastane toplu beslenme kurumları yiyecek içecek hizmetleri alanımız.dozemel
Geri Bildirim

İletişim

Adres:
Gerzele Mah. İbrahim Cengiz Cd. No 43/B Servergazi Merkezefendi / DENİZLİ

Telefon
0258 373 31 88


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın
MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.